Na co nezapomínat před otevřením vlastní restaurace?

Plánujete svůj potenciál a energii vložit do vlastního podnikání? Milujete gastronomii a práci s lidmi? Tak to již jistě máte v hlavě pustit se do založení vlastního podniku, ať už by to měla být kavárna ve stylu pařížských podniků s nezaměnitelnou atmosférou, vinárnu či třeba pivnici. Jaké první kroky byste měli udělat? Vše je to financích Bohužel, vidíme to téměř na každém kroku, že výrok „peníze vládnou světem“ je pravdou stále víc. A samozřejmě co se týče vlastního podniku, tak to samozřejmě platí dvojnásob. Nestačí mít jen kapitál pro pořízení prostorů a vybavení, jako je výčepní pult, výčepní stojan a základní spotřebiče, je potřeba, abyste měli rezervu na nákup veškerých surovin a další náklady, jako jsou výplaty či výdaje za energie. V lepším případě i na několik měsíců dopředu, než vám podnik začne vydělávat. Místo, které má duši Prostor vás musí oslovit, ať už co se týče dispozic, okolí, lokality či velikosti a celkové atmosféry. Pokud neosloví vás, je možné, že k pravidelným návštěvám nepřiměje ani vaše hosty. Pokud má prostor, který zvažujete, nějaká „ale“, raději hledejte dál. Je jasné, že otázka peněz bude jeden z faktorů, který výběr ovlivní. V nabídce jsou okouzlující prostory, které vás oslní, ovšem jejich pořizovací cena, či nájem, je tak vysoký, že pokud se je rozhodnete využít za každou cenu, je možné, že si zaděláte na mnoho problémů, spojených s financováním dalších etap podnikání. Jistě i vy víte o nějakých místech, kde se podniky střídají po sezonách. Důvodem možná je právě tento důvod – finance jsou vyčerpány dříve, než si podnik vytvoří pravidelnou klientelu a začne svému majiteli generovat zisk.

V restauraci je kuchyň srdcem podniku

Pokud plánujete provozovat podnik s kuchyní, náklady budou jistě vyšší - kromě sporáku, mikrovlnky či pece na pizzu, se vám vyplatí i investice do profesionálního konvektomatu. Ten vám velmi urychlí přípravu jídla a ušetří nejen čas, ale také peníze.

Nezapomínejte na legislativu

Zákony a formuláře pravděpodobně nebudou vaším koníčkem a silnou stránkou, ale přesto je nezbytné, abyste i této fázi věnovali hodně svého času a energie. Je důležité zjistit si všechny potřebné dokumenty, povolení a dodržet předpisy a zákony. Pokud něco opomenete, řešení případných následků vás pak bude stát mnohem více. Mějte na paměti i to, že velký důraz je v oblasti stravování a gastronomie kladen na hygienu. Všechno vybavení, od lednice na víno, přes výčep až po konkrétní vybavení restaurace a také kuchyně musí být všechno ve skvělém stavu.

Vaši zaměstnanci utváří první dojem

Víte, jaká osoba je nejdůležitější v dobré restauraci? Je to kuchař. Ten připravuje jídlo, které má být hlavním důvodem, proč se k vám hosté budou vracet. První dojem však stojí na číšnících. První dojem tvoří velikou část celkového dojmu, který si hosté z vašeho podniku odnesou. Spolu se zařízením a atmosféry tedy personál udělá ten první dojem, který je stěžejní. Každý krok, ať už to bude výběr místa, vybavení či personálu, pečlivě zvažujte, protože je to jeden z významných dílků, který dohromady utvoří celý váš úspěch.

Publikováno: 06. 12. 2018

Kategorie: Podnikání

Autor: admin